2018. április 1., vasárnap

Április elseje: bolondok napja




„Az április elseje a világ számos részén a tavasz kezdetének tréfás örömünnepe.”

 

Április bolondja, Május szamara.
Fölnézett a toronba,
Megnézte, hogy hány óra:
Féltizenkettő,
Bolond mind a kettő.

„Április l-je Hugó napja, a téli napfordulótól számított századik nap, ezért népünk régente „száznapnak" is nevezte. Egyébként pedig „negyvenesnap" volt, e nap időjárásából a terméskilátásokra következtettek. Április 1-je az indás növényekvetőnapja volt, minden más munka végzésére szerencsétlennek tartották, mert a nép úgy hitte, Júdás ezen a napon akasztotta fel magát.”
„Az április elseje a világ számos részén a tavasz kezdetének tréfás örömünnepe. Ezen a napon szokás "április bolondját" járatni, ami összefüggésben lehet a szeszélyes időjárással, amelytől szinte megbolondulnak az emberek. Az április elsejei tréfáknak, beugratásoknak se szeri, se száma, a megtréfált áldozatokat a franciák áprilisi halnak csúfolják, a skótoknál a beugratott tökfilkókat áprilisi kakukkoknak hívják.”
„Április 1-jén ugratták egymást a felnőttek, de elsősorban a gyerekeket tréfálták meg. Topolyán például a gazda a szomszéd tanyára küldte a kiskanászt szúnyogzsírért. Pénzt is adtak a gyerekeknek, és a boltba küldték esernyőmagért, trombitahúrért, hegedűbillentyűért. A beugratottat azután csúfolják: „Április bolondja, május szamara!”
 

Nincsenek megjegyzések: