2018. január 8., hétfő

Ibsen Kísértetek a Centrál Színházban




.
Foto:Toldi Éva

Alföldi rendezésében, Básti Julival a főszerepben.2018. január 5-én Alföldi Róbert rendezésében mutattja be a Centrál Színház Ibsen egyik ritkán játszott darabját, a Kísérteteket.


A fájdalmasan keserű drámában Alving kapitány gazdag özvegye férje halálának tizedik évfordulójára árvaházat építtet az elhunyt emlékére. A megnyitó ünnepségre hazavárja rég nem látott fiát, aki festőként Párizsban él. De lehet-e bármit örömmel ünnepelni olyan világban, ahol álszentség leplez szégyenletes titkokat, kényszerű hazugságokat és elfojtott vágyakat?

Szereplők:
Básti Juli, Gáspár Tibor, Gáspár Sándor, Ódor Kristóf, Ágoston Katalin
Rendezte: Alföldi Róbert

„A Kísértetek arra tanít, hogy hibát mindig lehet elkövetni, a kérdés, hogy jön-e utána bűnhődés. Aki azt hiszi, hogy a bűnhődést meg lehet úszni, arra még sokkal nagyobb baj szakad.” – „indokolta a darabválasztást a rendező, Alföldi Róbert. „Én a Kísérteteket legalább annyira jó darabnak tartom, mint A vadkacsát, sőt, talán még izgalmasabbnak is. Olyan, mint egy láp, ami a felszín alatt bugyborékol, amit nagyon élvezek.” – teszi hozzá a női főszerepet játszó Básti Juli.
A Nóra és a Hedda Gabler után Ibsen harmadik nagy női drámája a Kísértetek, mely az 1881-es bemutató idején példátlan botrányok sorozatát kavarta. Ebben a darabjában a már világszerte ismert drámaíró messzebb ment, mint valaha: kora társadalmának legszentebb értékeit vette célba. „Alvingné minden szempontból át volt verve, és rajta keresztül jól láthatjuk, hogy a nők milyen pokoli kiszolgáltatottságban éltek. Nemcsak lelkileg, de technikailag is nehéz megoldani, hogy egy karakter belülről szétfeszüljön az indulattól, miközben ebből nem enged ki semmit. Pedig azt kell éreznie a nézőnek, hogy olyan, mint egy húr, amire elég egy légynek rászállnia ahhoz, hogy azonnal elpattanjon.

Gáspár Tibor és Gáspár Sándor először látható a Centrál Színház színpadán.
„Megkeverjük a kiskanalat mindenki agyában. Én imádom az ilyen darabokat, és nagyon remélem, hogy a nézők is jól fogadják majd.” – árulja el Gáspár Tibor.  „Ezek a történetek azt bizonyítják, hogy nem érdemes az életünket hazugságokra építeni, nincs mire várnunk, és nincs minek szobrot építeni magunkból. Meg kell próbálni tehetségesen, becsülettel, jó lelkiismerettel, és aktívan élni az életünket.” – teszi hozzá Gáspár Sándor.

A Reginét megformáló Ágoston Katalin szerint „az előadás azokat a kérdéseket feszegeti, amik mindannyiunkat mélyen érintenek: hogy mi marad abból, amit az ember fiatalon elképzelt az életéről, hogyan szól ebbe bele a társadalom, a vallás, vagy a körülmények. Mik a vágyaink és mik a valós lehetőségeink?  Mennyi lehet a saját döntésünk, és milyen határok korlátoznak minket”?
Az Osvaldot alakító Ódor Kristóf pedig kiemelte, hogy rendkívül boldog attól, hogy a Centrál Színházban ilyen ritkaságok is színre kerülhetnek, mint a Kísértetek.

Előadások:
  1. január 15., 29. 19:00

https://www.facebook.com/Szinhaz.Central
https://www.centralszinhaz.hu
 

Nincsenek megjegyzések: