2017. augusztus 7., hétfő

Ünnepélyesen felavatta a BAHART a felújított Kossuth kompot




A közel 150 millió Forintos saját beruházás keretében felújított Kossuth Lajos kompot ünnepélyes szalagátvágással és pezsgős koccintással szimbolikusan a Balaton közepén avatta fel Witzmann Mihály Somogy megyei országgyűlési képviselő, Dr. Bóka István a BFT elnöke, Vízvári Attila - Szántód és Tósoki Imre - Tihany települések polgármestereinek közreműködésével.



Az eseményen Mozsár István a Balatoni Turisztikai Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója kiemelte a balatoni hajózás turizmusélénkítő, összekötő és dinamizáló szerepét a régióban. A régión belüli közlekedés hatékonyságjavításának, megvalósításához várhatóan komoly forrásokat fordíthat a BAHART a következő időszakban a járműpark, valamint a kikötői létesítmények felgyorsított korszerűsítésére, fejlesztésére.

A Társaság az elmúlt két évben közel 1,5 milliárd forintot fordított saját beruházásokra, mondta Kollár József a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója. A Balatoni Hajózási Zrt. tavaly adta át a forgalomnak a Siófok katamaránt, valamint idén Húsvétkor a Nemzeti Regatta motorost, ) és kiemelkedő teljesítményként értékelte, hogy ebben az évben a Kossuth komp felújítása is megvalósult. A felújított Kossuth komp, mind műszakilag, mind pedig látványában is megújult. A nehéz aszfaltburkolatot modern és könnyebb, ugyanakkor jóval időtállóbb anyagra cserélték. A felépítmény és a kormányállás teljesen megújult, korszerű mosdók kerültek kialakításra a fedélzeten. Az új komp már július második felétől szolgálja a kompközlekedést a tavon.

A köszöntőket követően szimbolikusan a Balaton északi és déli partja között félúton Witzmann Mihály Somogy megyei országgyűlési képviselő, Dr. Bóka István a BFT elnöke, valamint a két kompközlekedésben érintett település polgármestere Tósoki Imre (Tihany) és Vízvári Attila (Szántód) vágta át az autók előtt a szalagot. A különleges alkalom szemtanúi lehettek azok a szerencsés autósok, akik csütörtök reggel a felavatandó kompra szállhattak fel. Tihanyrévben a polgármester úr gördülhetett le elsőként autójával a frissen felavatott Kossuth kompról.

A Balatoni Hajózási Zrt. kompközlekedés szolgáltatását Szántódrév és Tihanyrév között tavaly több, mint 1,1 millió utas vette igénybe, mellyel 14 éves rekord dőlt meg. 2017-ben két nappal a 2016-os köszöntés előtt, már július 24-én elérte a BAHART a félmilliós utasszámot a kompközlekedésben, így idén is rekordszámú utasra számítanak év végéig.

A kompközlekedés esetében július 31-ig nagyságrendileg összesen több mint 585.000 utas vette igénybe a szolgáltatást, ráadásul annak ellenére, hogy az év első két hónapjában egyébként 51 napig szüneteltetni kellett a szolgáltatást a vastag jég és időjárási körülmények miatt. Az első hét hónapban szállított gépjárművek száma meghaladja a 210.000 darabot, míg a kerékpárok esetében ez a szám eléri a 33.500-at. A BAHART vezetése úgy látja a jelenlegi forgalmi adatokat elemezve, hogy idén is elérhetővé válik az a tavalyi kiemelkedő 1 millió szállított utas az üzletágban.

A főidényben, július 1. és augusztus 31. között az első komp Szántódrévből 6:40 perckor az utolsó 23.20 perckor indul, míg Tihanyrévből reggel 7.00 órakor indul az első és 23.40-kor az utolsó kompjárat. A kompjáratokat a forgalom függvényében a menetrend felfüggesztésével sűrítik a forgalmas nyári időszakokban, ilyenkor a BAHART 4 komppal folyamatosan biztosítja az átkelést a Balatonon. A BAHART, mint a Balaton motorja elkötelezett abban, hogy szolgáltatásaival összekösse a Balaton parti településeket, és látogatókat vigyen a települési programokra hajóival, köztük a kompokkal is.

A komp, mint közlekedési forma a Balatonnál rendkívül népszerű az utóbbi időben, hiszen a Balaton körüli infrastruktúra terheltsége és a tóhoz érkező növekvő látogatószám egyre többeket sarkall arra, hogy ezt a gyors és kényelmes szolgáltatást válassza a túlpart eléréséhez.

A kompokon idén számos egyéb programot is élvezhet a közönség, hiszen idén még 2 színvonalas kompkoncertet szervez a MOL Nagyon Balaton a BAHART kompjain. ( Augusztus 25-én délelőtt az Alma együttes ad gyerekkoncertet a különleges helyszínen, míg szeptember 16-án a Tankcsapda zenekar dübörög majd a kompok fedélzetén.

www.balatonihajozas.hu

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: