2009. november 17., kedd

Teameditáció





A tea meditáció a meditáció egy formája, mely a tea ivása által valósul meg. A tea meditációt bárki gyakorolhatja, kortól, kultúrától, szociális közegtől, politikai nézettől és vallási háttértől függetlenül. Ez egy kellemes módja annak, hogy csendben szemléljük önmagunkat. Valójában a tea meditáció közben magunkba nézünk, a tudatunkra úgy, ahogy az van, mindenféle értelmezés vagy ítélet nélkül. Legyen a tudatunk tiszta vagy szennyezett, teljes vagy zavarodott, nekünk csak arra van szükségünk, hogy tanúja legyünk ennek az állapotnak. Ha egyszer mentesek leszünk az ítélkezés és a vádaskodás alól, spirituálisan nyitottak leszünk, megértjük a saját mélyebb részünket és nyitottabbá válunk arra, hogy elfogadjunk másokat és mások eltérő nézőpontját.

A filozófia


A tea és a teáscsésze szimbolikus jelentése:
A csésze a testünket szimbolizálja.
A tea a tudatunkat szimbolizálja.

Ahogy a csésze meg van töltve teával, úgy a tudatunk is telve van véletlenszerű gondolatokkal és összezavarodott tudattartalommal, vagy pedig a megvilágosodott tudat tiszta, nem-hullámzó fókuszáltságával..
A kihívás az, hogy felismerjük és elfogadjuk mindkettőt, amint azok vannak, és ahogy a belső állapotunk tudatosságává válik. A megvilágosodott tudat vagy az összezavarodott tudat- vajon mit fogsz látni a csésze teában?

Az összezavarodott tudat és a megvilágosodott tudat

Az összezavarodott tudatot úgy határozhatjuk meg, mely egy mentális állapot, ami telve van véletlenszeru gondolatokkal, képekkel, hangokkal és érzelmekkel, melyek teljesen elvonják a figyelmünket és az öntudatunk elvesztését okozzák.

A megvilágosodott tudat a nyitott-tudatosság, a tudat, mely mindig nyitott állapotban van, zavartalan, határtalan, szabad és tiszta. Mikor a megvilágosodott tudat megjelenik a béke állapotában találjuk magunkat, nem mozdítanak ki a szenzációk, a vágyak, a gondolatok és az aggódások apálya és dagálya mindennapi életünk során. Ha ezt a megvilágosodott tudatot gyakoroljuk, valóban feltárul előttünk a Megvilágosodott, a Nem-duális Tudat. A nem-duális tudat túllép valamennyi formán, minden felfogáson.
Ez a nem-dualitás állapota szimbolizálja az ürességet a csészében. A tea meditáció közben tekintet nélkül a tudatunk állapotára, akár megvilágosodott akár összezavarodott is az, mikor kiisszuk a teánkat, meglátjuk az ürességet a csészénkben, vagy metaforikusan meglátjuk a tudat igaz Ürességét. A kihívás az, hogy meglássuk és tapasztaljuk ezt az Ürességet, ahelyett, hogy csak az üres csészét látnánk.
A csend és a szabad, mégis nagyon figyelmes tudat a tea-ivási szertartás alatt különösen jól illik a meditatív tudatosság gyakorlásához. Ahogy elvégezzük a tea ivásának mozdulatait a nyugodt és csendes teateremben, egyszerűen látjuk a tudat felemelkedését s benne a tudatosságunkat. A tudatosság tárgya az összezavarodott vagy a megvilágosodott tudat és nem a fókuszáltság; hanem a tudatosság maga.

A Tea Meditáció globális összefüggései

A tea meditáció segíteni tud nekünk, hogy tisztábban lássuk önmagunkat és kapcsolatban legyünk mély szellemiségünkkel. A csendben felismerhetjük belsőnket, hogy meglássuk vakfoltjainkat és árnyékainkat. Ez a tudatosság megnyitja tudatunkat, lehetővé teszi, hogy elfogadóbbakká és jobban átölelővé váljunk. Ha megosztjuk ezt a spirituális tapasztalatot más teavendégekkel, akik más kultúrából, szociális közegből származnak, vagy a miénktől eltérő vallási háttérrel rendelkeznek így kapcsolatba léphetünk velük a leghumánusabb módon, túllépve az ego- és az ember alkotta határokon. Így a tea meditáció egy kultúrákon átívelő kommunikációt, és az ellentétek feloldását jelenti.

Forrás: Arany Hegy Alapítvány

Nincsenek megjegyzések: