2009. november 12., csütörtök

Orczy Emma bárónő emlékére




1947 November 12. (62 éve történt)

Londonban 82 éves korában meghalt Orczy Emma bárónő, magyar származású angol dráma- és regényírónő, akinek leghíresebb műve, a "The Scarlet Pimpernel" (A Vörös Pimpernel) a XX. század egyik legnépszerűbb alkotása volt.

Emmuska Orczy Félix báró, az ismert zeneszerző, karmester és Wass Emma grófnő egyetlen leánya volt. Édesapja olyan zeneszerzők barátja volt, mint Wagner, Liszt és Gounod. 15 éves korában szüleivel Budapestről Brüsszelbe, majd Londonba költözött, ahol megtanult angolul. Tanulmányait Brüsszelben és Párizsban végezte, majd Londonban a "Heatherby School of Art"-ban festeni tanult, képeiből a Royal Academy is kiállított. 1894-ben férjhez ment Montague Barstow-hoz, akivel a "Heatherby School of Art"-ban ismerkedett meg. Együtt kezdtek könyveket írni és magazinokat illusztrálni, valamint magyar népmeséket fordítani és kiadni. A "The Old Man in the Corner" (1900) című detektívtörténet-gyűjtemény volt az első népszerű munkája. 1905-ben a "The Scarlet Pimpernel" című regényével szerezte meg hírnevét, amelyet 14 nyelvre fordítottak le, és amelyet férjével a színpad számára is átírt. Tárgyát a francia forradalomból vette, mind a regény, mind a színmű ma is nagy népszerűségnek örvend Angliában. Egyéb színműve például: "The Legion of Honour" ("A becsület légiója", 1918), magyarul is megjelent regényei és elbeszélései: "Régi tündérmesék" (1898), "Lady Molly kalandjai" (1918), "Ferenc József gyertyatartói" (1926), "Pimpernel Erdélyben" (1927), "Az okos Pimpernel" (1930), "Sir Percy visszaüt" (1930).



Nyilván az angol "eredetinek" köszönhető, hogy 1995-ben, amikor az Egyesült Államokban CD-ROM-ra rögzítették a világirodalom ama kétezer műalkotását, amelyiket "ismerni kell”, közéjük egyetlen magyar irodalmi mű került: Orczy Emma bárónő 1905-ben megjelent, A vörös Pimpernel című regénye.

Orczy Emma, bárónő

(Tarnaörs, 1865. szept. 27.London, 1947. nov. 12.): angol regényíró. Orczy Bódog leánya.
Gyermekkorában került Angliába; 1894-ben Barstow Montagu angol esquire felesége lett.
A vörös Pimpernel (The Scarlat Pimpernel, 1905) c. regényéből készült film világsiker volt. Számos műve jelent meg magyar fordításban is. Festéssel is foglalkozott.
Az 1880-as években készült életképei közül a Jó éjszakát c. olajfestményével a Műcsarnok 1889. évi kiállításán szerepelt. – F. m. Régi tündérmesék (Bp., 1898); Lady Molly kalandjai (Bp., 1918); Ferenc József gyertyatartói (r., Bp., 1926); Pimpernel Erdélyben (r., Bp., 1927); Az okos Pimpernel (Bp., 1930); Sir Percy visszaüt (Bp., 1930).

*****

Nyilván az angol "eredetinek" köszönhető, hogy 1995-ben, amikor az Egyesült Államokban CD-ROM-ra rögzítették a világirodalom ama kétezer műalkotását, amelyiket "ismerni kell”, közéjük egyetlen magyar irodalmi mű került: Orczy Emma bárónő 1905-ben megjelent, A vörös Pimpernel című regénye.

******


Gyöngyös, Orczy-emlékek

Az Orzy-kastély, amely a gyöngyösi Kossuth Lajos út 40. sz. alatt található. A kastély a klasszicista építészeti stílus szép példája. Az épület egyes részei nem azonos időben épültek, s a kastély mai alakjának sem a tervezője sem a kivitelezője nem ismert, de kétségtelen, hogy Hild József és Pollack Mihály köréhez tartozott. A stílusjegyek romanticizmusba hajló egyes részei bizonyossá teszik, hogy a mai épület 1844-1848 között készült el. Nagyon érdekes a kastély szerepe a magyar történelemben. A régi épületben I. Sándor orosz cár szállt meg 1814-ben. Az új kastélyban 1849. februárjában Windischgrätz tábornok főhadiszállása volt, majd Kossuth és Görgey laktak benne. Görgey haditanácsot is tartott itt. Az eredetileg somogyi Orczy család a XVIII. század folyamán honosodott meg a Mátra vidékén. A család neves tagja a hétéves háborúban huszárbravúrjairól híressé vált Orczy Lőrinc. Irodalmi munkássága is jelentős. Tőle származik a Mátra első szépirodalmi említése az 1761-ben megjelent "Mátra hegye között mulatozó nimfa éneke" című művében. A család irodalmi hajlamai megmutatkoztak az Angliában letelepedett Orczy Emma bárónőnél is, akinek "Vörös Pimpernel" című írása ma is az olvasott regények közé tartozik, és világsikerű filmet is készítettek belőle. A kastély épületében helyezték el 1956-ban a Mátra Múzeumot, amely a Mátra és Gyöngyös természeti és néprajzi értékeiről nyújt képet. A múzeum nevezetessége a kiállított teljes mamutcsontváz. A kastélyt valamikor övező park maradványa ma is impozáns. A 4 hektár területű védett park érdekessége, hogy kerítését a Napóleon elleni 1809-es nemesi inszurrekció puskáinak csöveiből készítették. A parkban tekinthető meg hazánk legnagyobb törökmogyoró- és tiszafája. A park bejáratait kőoroszlánok őrzik. A mátrai kisvasút gyöngyösi végállomása is a park mellett található. Innen indulnak a kisvonatok Mátrafüred és Lajosháza irányába. A jelszórészlet a kastély homlokzatán elhelyezett emléktáblán lévő felirat A-betűinek a száma.












Forrás: ezenanapon.hu / Terasz.hu

Nincsenek megjegyzések: