2009. november 22., vasárnap

MIT ÉRDEMES NÉZNIE?



Kincsek a mocsárban

A televíziózás hulladéktengerében rendszeresen alámerülők tudják, néhol felbukkan egy-két értelmes műsor, ami miatt mégis csak érdemes a szobában tartani az elektrosztatikus ládát… Avagy a csillámporos fekálián túl. Korunk egyik legnagyobb hatású médiuma, főleg egyszerű hozzáférhetősége miatt, a televízió. Ennek a tájékoztató és szórakoztató rendszernek az irányítóiban, dolgozóiban azonban még mindig nem tudatosult teljesen, mekkora befolyásoló erő felett rendelkeznek. Mikor valaki a színvonalat számon kéri rajtuk, arra hivatkozva hárítják a felelősséget, hogy a nézők ilyenek. A nézettséget ez a szánalmas, csillámporos fekália teremti meg. De vajon őszintén teszik fel maguknak a kérdést: „Tényleg nem mi formáljuk őket ilyenné?“. Mert az egyértelmű, hogy milliónyi megtévesztett ember hisz a tévéből sugárzott világ valóságosságának. Mi sem bizonyítja jobban ezt a fajta őszinte odafordulást a műsorok felé, mint Isaura vagy Esmeralda esete. Igaz, ezek nem tegnapelőtt történt jelenségek. De a tévé ereje nem csökkent, azóta is ugyanígy képes alakítani a fejünkben lévő világot. Rövid műsorajánlónk következik a mai napra.

Trey Parker és Matt Stone

Mézes mázat a karalábéra!

Szerencsére vannak, akik felismerték felelősségüket, és rendelkeznek kellő kreativitással, hogy tartalmas gondolatokat, súlyos kritikákat és a műveltséget szórakoztatóan tálalják a nézőközönségnek. Ezzel át is vágják a média gordiuszi problémáját, mely szerint a gondolkodás nem népszerű tevékenység a tévénézők körében.
Két MTV műsort ajánlok a gondolkodtatóan kikapcsolódni vágyóknak.

A South Park Emmy-díjas animációs vígjátéksorozat, melyet Matt Stone és Trey Parker készít 1997 óta.

Négy nyolcéves fiú szürreális kalandjait mutatják be, akik a coloradói South Park kisvárosban élnek. A sorozat elsősorban a napi események és a popkultúra kifigurázásáról ismert. Rendszeresen kigúnyolja az amerikai kultúrát, többek közt a média napihíreinek vagy híres személyiségek parodizálásával, és egyéb közéleti történések feldolgozásával. Ezek közül többet mélyen elítélve, de tabukat is döntögetve.

A South Parkot igazolja, hogy már a 13. évada tart töretlen sikere. A legfrissebb epizódokat november 20-tól az Music Television (MTV) műsorán minden pénteken 22:55-től lehet megtekinteni. De december 4-től a Comedy Central műsorán is jelen lesznek péntekenként 22:00-tól.

A másik ajánlatom, mely kellemes csalódást okozott, a Magyar Televízió (MTV) 46 részesre tervezett sorozata, amely Magyarország történetét kíséri végig a honfoglalástól napjainkig. A műsor könnyed hangvétele ellenére, melyet Nagy György sztorizós stílusa biztosít, szakértőket szólaltatnak meg, akik érhető és választékos beszédmódjukkal egyszerre növelik történelmi ismeretünket és nyelvi gazdagságunkat. A legutóbbi részben egy izgalmas nyomozás eredményeként a kilenc évszázada egy lomtalanítás során kidobott Anjou királyi kárpit eredeti ábrázolását ismerhettük meg.

Megmutatták, hol verték az első magyar aranyforintot; és azt is megtudtuk, milyen fájdalomdíjat kapott egy lovagi tornán az a vesztes lovag, akinek három fogát ütötte ki kopjájával a király.

A november 22-i epizódban tanúi leszünk Zsigmond visegrádi palotájának vízöblítéses (!) mellékhelyiségnek és meleg vizes fürdőszobai bojlerének, de megismerhetjük az erényöv, és pokoljáró Tari Lőrinc kénes csevice-forrásainak történetét is.

Magyarország története minden vasárnap az m1-en 17:25-től.
http://premier.mtv.hu/Rovatok/Magyarorszagtortenete.aspx#

2009.11.22.

Sablik Henrik (1979, Érd – Budaörs – Budapest)
E-mail: sablik.henrik@mentropia.hu
Forrás: PR Herald
Music Television
Magyar Televízió (m1)
A szerző által szerkesztett lap cikkeit itt olvashatja!

Nincsenek megjegyzések: