2009. május 20., szerda

Írott és íratlan etikett-szabályok SMS-re



Szinte már alig van olyan ember Magyarországon (a csecsemőket és az aggastyánokat is beleszámítva), akinek ne lenne mobiltelefonja. Több millió SMS-t küldünk egymásnak nap mint nap, akár üzleti megfontolásból, akár magánjellegű üzeneteket továbbítva. Felmérések szerint: csak 2001 első negyedévében 50 milliárd SMS üzenetet küldtek világszerte. A Telefonguru.hu internetes honlapon találtunk rá az alábbi, jól összeszedett tanácsokra, amelyek mindannyiunk életét megkönnyíthetik.


Az SMS mára a mindennapok részévé vált, azonban a helyes SMS használat még mindig nem kristályosodott ki. Az etikett útmutatót a TheFeature.com cím alatt megtalálható Nokia weboldal szerkesztői állították össze.

Az udvariasság, a helyes viselkedés szabályai az SMS kapcsán is fennállnak. Ne használjunk SMS-t hivatalos meghívásra, vagy pl. ne "dobjuk" a barátnőnket SMS-ben. Ne mérgelődjünk, ha nem kapunk rögtön választ. Mielőtt küldünk egy üzenetet, győződjünk meg arról, hogy a címzett tudja kezelni az SMS üzeneteket, és a szolgáltató kínál ilyen szolgáltatást. Ügyeljünk a stílusra. Nehéz pontosan kifejezni magunkat egy rövid üzenetben. A mondanivalónk hangsúlya könnyen félreérthető lehet. Vezetés közben ne küldjünk SMS-t. Ne erőltessük a szleng használatát. Ne próbáljuk üzleti partnereinkre ráerőltetni a legújabb divatos kifejezéseket, sőt a gyerekeinknél se próbáljunk jó benyomást tenni ilyen módon. Ne feledkezzünk meg arról, hogy az SMS "lehallgatható". Bizalmas, fontos közlendőinket ne SMS-ben közöljük. Legyünk tekintettel mások időbeosztására. Ne feltételezzük, hogy mások mindig ráérnek, nem dolgoznak és nem is alszanak. Néha nem veszik észre az üzenetünket, vagy ismerősünk egyszerűen túl elfoglalt ahhoz, hogy válaszoljon. Ne feledjük el, hogy a készülékünk rendelkezik egy kikapcsoló gombbal.

S végezetül két nagyon fontos alapszabály az SMS-küldőknek. Nagyon kevés dolog van a világon, ami nem tűr semmi halasztást. Sürgős esetekben inkább telefonáljunk.

Forrás: Molnár Ildikó - Ügyvezető - Menedzsment és HR portál

Nincsenek megjegyzések: