2009. május 14., csütörtök

Hogyan öltözködjünk? - kulturáltan



A jól felkészült üzletember, köztisztviselő tudja, hogy mind a társasági, mind az üzleti-, hivatali élet illemszabályainak ismerete előnyt jelent számára akkor, ha a helyzettől függően mindegyiket egyformán képes alkalmazni.

Az öltözködésnek van egy olyan szerepe, hogy stílusában és az elegáns színeiben jelzést ad a hivatal és a cég filozófiájáról. A hölgyek a hivatásuk és a nőiességük közötti kényes egyensúlyt szeretnék mindenkor megtartani. Amit tanácsolni lehet: a hölgyek legyenek visszafogottak, ugyanakkor legyenek meggyőzően elegánsak.

Südy Erika az S.E.Collection alapítója. Éveket töltött férje oldalán külföldön, aki nagykövet volt. Kreatív gondolkozású hölgy, aki szeretett volna öltözködésével is hozzájárulni országa képviseletéhez. Ez adta az ötletet egy olyan ruhakollekció létrehozásához, amely a magyar népi hímzésmotívumok gazdag hagyományából merít. Célját, tervező iparművészek segítségével valósította meg.





A képen látható japán nagykövet felesége matyó hímzéses ruhába öltözve fejezte ki tiszteletét és szeretetét a magyarok iránt.

A kulturált ügyintézéshez, a kulturált megjelenés is hozzátartozik. Ha valaki igényes az öltözködésére, arról feltételezik, hogy a munkájában is igényes. Az ápolt tiszta külső bizalmat ébreszt az üzleti, hivatali partnerben.

Ruhája szerint fogadják, esze szerint bocsátják el az embert, tartja a közmondás. Az illem nem kívánja meg a fényűzést, de azt igen, hogy a megjelenésünk mindig kifogástalan legyen. Nem egyszerű eligazodni azon, hogy mi az alkalomhoz illő, mert a túlöltözöttség visszatetsző, az alulöltözöttség hozzá nem értést árul el.




Ezen a képen szürke gyapjú kosztüm látható, fehér kalotaszegi hímzéssel.A bordó taft kosztüm, kalotaszegi rátéttel díszítve, hozzá illő táskával nagyon elegáns.

Az alkalomhoz illő öltözködés azt jelenti, hogy meg tudjuk találni a fokozatosságot a munkahelyi viselettől az estélyi megjelenésig mind a ruházkodás, a smink és az ékszerviselet vonatkozásában. Az igazán finom, elegáns megjelenés: az egyéni jó ízlést tükröző esztétikus megjelenésben nyilvánul meg, tehát nem a feltűnőség a fontos!




Napjainkban óriási kínálattal találkozunk a divatirányzatokban. Tág tere nyílik a személyes ízlésnek, mindenki megtalálja azt az öltözéket, amely hangsúlyozza egyéniségét és erősíti az önbizalmát. De nem mind elegáns, ami a luxus kategóriába tartozik. Nem az éppen aktuális trendekkel és divatirányzatokkal kívánunk foglalkozni, hanem azzal, hogy mi ajánlható azoknak, akik munkahelyükön rendszeresen ügyfelekkel, üzleti- és külföldi partnerekkel találkoznak és tárgyalnak. Az üzletember, a köztisztviselő megjelenésének legfontosabb üzenete a megbízhatóság és a szakmai magabiztosság.

Az öltözködés a köztisztviselők, az üzletemberek életében nem magánügy. A cég, a hivatal elvárja az adott munkahelyhez méltó megjelenést, amely tükrözi az illetőnek magával és a másokkal szembeni igényességét.

A mindíg elegáns fekete öltözethez illeszthető ez a piros, sióagárdi mintával díszített alkalmi blúz.





A hivatalokban, az üzleti világban dolgozó nők öltözködését a visszafogott elegancia jellemzi. A hölgyek soha nem tévednek, ha a klasszikus stílusú kosztümöt részesítik előnyben egy színében hozzá harmonizáló elegáns blúzzal, legfeljebb térdközépig érő szoknyával. Természetesen az egybeszabott ruha is elfogadott. A blézer és a szoknya összeállítás mellett egyre gyakoribbak az elegáns nadrágkosztümök is, amit esti alkalomra finom lánccal, sállal egészítenek ki. Bár itt megoszlanak a vélemények a nadrágkosztüm munkahelyi viseletét illetően. Van olyan álláspont, mely szerint a nadrágkosztüm elfogadott egy mérnöknőnél, aki épületeken járkál, de nem az irodában dolgozó üzletasszonynál. Véleményem szerint ez ízlés dolga. Minden esetre figyeljünk arra, hogy ne csak csinosan, hanem praktikusan és kényelmesen öltözködjünk. Az a jó öltözék, amelyben fesztelenül mozoghatunk.








Fogadásokra, vacsorára ajánlott öltözet a piros selyem ruha, kalocsai hímzéssel az újján és a vállán. A piros szín erősen vonzza a tekintetet, ezért elsősorban azoknak ajánlott ilyen ruhában járni, akik kedvelik a piros színt.

A hölgyek öltözékében ne a harisnya domináljon. Legyen az testszínű, vagy a ruhával azonos színű, például a fekete kosztümhöz viseljenek fekete vagy füstszínű harisnyát. Hölgyeknek a protokolláris rendezvényeken még nyáron is illik harisnyát viselni és a zárt orrú cipő teszi teljessé az eleganciát.

Ha valaki azt akarja, hogy komolyan vegyék, akkor kerülnie kell öltözködésében az extravaganciát. A csípőig felhasított szoknya elfogadható estélyen, baráti körben, de nem megfelelő hivatalos üzleti összejövetelen.

Az öltözködésben négy dolgot javasolok figyelembe venni:

- mindenki az egyéniségét fejezze ki az öltözködésével,
- fel kell mérni az alkati adottságokat,
- legyen színharmónia az öltözködésben, lényeges, hogy
- mindig az alkalomhoz igazodjék.

Klasszikus, sálgalléros gyapjú kosztüm, korai kalocsai hímzéssel. Egy ilyen kosztüm, világos kiegészítőkkel tavaszias, de barna táskával, cipővel ősszel is kiváló öltözék.





A megjelenésben a ruházat, az öltözködési tartozék, a hajviselet, a kozmetikumok beszéd nélküli üzenetet hordoznak viselője személyiségéről. A testi higiénia, a dezodorok használata elengedhetetlen.

Finoman feltűnő hatásokat lehet elérni a kiegészítőkkel, a sálakkal, csipketoppal, mellénnyel, kalappal. Alkalmivá varázsolhatjuk öltözékünket a divat kiegészítők sorában az ékszerekkel és az ízléses bizsukkal.

A ruhatárunkban lévő ugynevezett alapruhákat, különleges kiegészítőkkel tehetjük változatossá. Táskák kalotaszegi aplikációval, homoródi hímzéssel, nagyon szépek.





Matyó hímzés és rojt díszíti a bőrkesztyűt. Míg Magyarországon főleg a hideg elleni védekezésre szolgál a kesztyű, számos országban az ugynevezett parti-öltözet fontos kelléke. Ha nem is húzzák a hölgyek a kezükre, a kis retikül fogójához tartva hordják.





Szép "katykaringós" buzsáki motívum díszíti a fehér blúz újját.





Díszpárna sárközi hímzéssel.





A vendégvárás nem állhat meg a szalonban, az ebédlőben. Fontos, hogy a legkisebb helyiség is tisztán, illatosan fogadja a látogatót. A kis hímzett kéztörlőkkel hangulatosan diszíthetjük a helyiséget is.





Matyó hímzés került a szőrmegallérra. A kiegészítő kosztümmel, kabáttal viselve nemcsak melegít, hanem elegánssá is tesz.





Nyári blúz-kabát len együttes, szálhúzásos, vagdalásos hímzéstechnikával díszítve. A blúz újjatlan, ami a nyári kánikulában előnyös. Ám fedetlen vállal nem mindenütt illik megjelenni. Ezért készült a kis kabátka hozzá.





Ha társsal jelenünk meg bármilyen összejövetelen, illő hasonlóan öltözködni, tehát a partnerünknél ne legyünk kevésbé jólöltözöttek. Ezt a hibát a férfiak gyakran elkövetik.

A taft kosztümfelsőn kalotaszegi hímzésminta van. Mind szabásvonalában, mind díszítésében a hagyományos népi öltözetre emlékeztető ruhadarab, nadrághoz és szoknyához is egyaránt hordható. A hozzá illő táska jelzi, hogy viselője odafigyel a részletekre. Gyönyörű együttes.





Forrás: Protokoll-Etikett.hu -
Dr. Vámos Lászlóné - fotó: Kalóczkai Eszter

Nincsenek megjegyzések: