2009. február 17., kedd

Deseő Csaba 70



Tradicionális swing és jazz, saját kompozíciók szólalnak meg az idén 70 esztendős Deseő Csaba születésnapi koncertjén.

A magyarországi jazzéle
t legendás alakja a ritka kivételek egyikeként már a hatvanas évek végétől világszerte koncertezett, külföldi pályatársakkal közösen jelentetett meg albumokat, miközben több mint harminc évig volt (az akkor még) Magyar Állami Hangversenyzenekar (ma Nemzeti Filharmonikus Zenekar) tagja. Február 23-án állandó zenésztársai mellett Európa egyik legjobb vibrafonosát, a holland Hein de Jongot hívta meg szólistának.

2009. február 23. 19:30 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Deseő Csaba 70; vendég: Hein de Jong (vibrafon); km.: Deseő Csaba (hegedű), Cseke Gábor (zongora), Gyárfás István (gitár), Oláh Péter (bőgő), Jeszenszky György (dob), Szaniszló Richárd (vibrafon), Deseő Attila (szopránszaxofon, basszusklarinét), Deseő Balázs (szintetizátor); Hétfő Esti Jazz a Cadillac-kel




Forrás: fidelio@fidelio.hu


Biográfia


1939. február 15. Budapest

Hegedűművész, jazzmuzsikus.

Zenei tanulmányait tíz éves korában kezdte, majd a Budapesti Zenei Gimnáziumban, illetve a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában folytatta. 1961-ben kapott diplomát.

1966-ig zeneiskolai hegedűtanár, 1967-től 1999-ig a Magyar Állami Hangversenyzenekar tagja volt. Ferencsik János, Kobayashi Ken Ichiro főzeneigazgatósága idején számtalan koncert résztvevője Magyarországon és a világ számos országában Japántól az Egyesült Államokig. Jazzmuzsikusként 1963-ban mutatkozott be első együttesével a legendás budapesti Dália klubban. Ezután rendszeresen fellépett koncerteken, valamint a Magyar Rádióban és Televízióban. Első külföldi fesztiválszereplése 1966-ban volt a jugoszláviai Bledben, még abban az évben fellépett a Prágai Nemzetközi Jazzfesztiválon és a Varsói Jazz Jamboree-n.

Első saját nagylemeze 1975-ben jelent meg Nyugat-Németországban Four String Tschaba címmel. Partnerei német, angol és svéd muzsikusok voltak, a felvételen Deseő Csaba hegedűn és mélyhegedűn is játszott. Az eltelt évtizedekben négy LP-t és hat CD-t készített magyar és külföldi zenészekkel. A hetvenes évek óta rendszeres vendégszólistája a zágrábi vibrafonos Bosko Petrovic együttesének.

Változó összeállítású zenekarokat vezet, fontosabb partnerei az 1980-as években a zongorista Gárdonyi László, a vibrafonos Kruza Richárd, a gitáros Kovács Andor, a bőgős Berkes Balázs, és a dobos Kőszegi Imre voltak. 1990 óta fiatal budapesti muzsikusokkal dolgozik, a gitáros Gyárfás István triójával, valamint György Ákos és Cseke Gábor zongoristákkal. Vendégszólistaként redszeresen fellép a Benkó Dixieland Band és a Budapest Ragtime Band koncertjein. Az elmúlt évtizedekben olyan neves sztárokkal is együtt játszott, mint Jean-Luc Ponty, John Lewis, Jiggs Whigham, Martin Drew, Dusko Gojkovic, Tony Lakatos, Szabó Gábor, Pege Aladár és Tommy Vig.

Deseő Csabát 2007-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztjével tüntették ki.

Forrás: Britannica Hungarica - készült a BMC közreműködésével

Nincsenek megjegyzések: