2009. január 20., kedd

Kleopátra: tudós vagy csábító?



Középkori arab feljegyzések arra utalnak, hogy az egyiptomi királynő, VII. Kleopátra brilliáns matematikus, vegyész és filozófus volt. Szakkönyveket írt és hetente találkozott tudósokkal. Ha a kutatók igazolni tudják a középkori feljegyzések valóságalapját, akkor az igazi Kleopátra nem sokban hasonlított a kihívó csábítóhoz, amilyennek a görög és római írnokok leírták.

Az arab írásokat egy könyvbe gyűjtötték össze. Szerzője - aki egyiptológus - eddig feltáratlan középkori arab feljegyzéseket talált. Lefordította és elemezte a szöveget a korai egyiptomi történelemismeretei alapján. Az egyiptológus szerint az arab írnokok kapcsolatban állhattak Kleopátra közvetlen környezetével és lehet, hogy a királynő által írt könyvekhez is hozzáfértek. Ezen könyvek javarésze ma már nem létezik. Az alexandriai könyvtár leégett még az ókorban. Valószínűleg egy muszlim generális gyújtotta fel, aki minden Korán előtt keletkezett írást meg kívánt semmisíteni.

A feljegyzések szerint Kleopátra filozófus tudós volt, aki sok tudóst felkarolt és gyakran mutatkozott a társaságukban. Könyveket írt az orvostudomány, a kozmetikumok és más témakörökben. Mások a királynő építkezési vállalkozásától voltak lenyűgözve. Így például neki tulajdonítják a hatalmas Alexandriai világítótornyot is, mely a feljegyzések szerint nemcsak hajók navigálására szolgált. Hatalmas teleszkóp is volt egyben óriási nagyítóüveggel, mely akár meg is égethette a betolakodó hajókat.

Más korai arab feljegyzések szerint Kleopátra szereket készített a hajhullás ellen, és kísérleteket végzett az anyaméhben fejlődő embrió fejlődési szakaszainak meghatározására. Kleopátra alkímista is volt. A tudományos jártasságával azonban nem volt egyedül. Akkoriban sok egyiptomi nő munkálkodott gyógyítóként és képzettek voltak a tudományok terén. Az eddigi ismeretek Kleopátráról mind az ellenségeitől származnak. A rómaiak haragudtak rá és ezért próbálták egy jelentéktelen férfifalónak feltüntetni. Az őt ábrázoló pénzérmék alapján azonban elmondható, hogy Kleopátra tulajdonképpen egy egyszerű teremtés volt, és nem egy szépség.

Forrás



Nincsenek megjegyzések: